Skip to main content

Vstupujeme do sezóny, kdy příroda ožívá v plné kráse, ale s teplejším počasím přichází i zvýšené riziko setkání s jedním z nejmenších, avšak potenciálně nejnebezpečnějších tvorů – klíštětem. Tento článek vás provede vším, co potřebujete vědět o nebezpečích, která klíšťata představují, kde na vás číhají a jak se proti nim nejlépe bránit.

RosenPharma Blog
Nebezpečí klíšťat

Nebezpečí klíšťat

Klíšťata jsou přenášeči řady závažných onemocnění, mezi která patří lymská borelióza a klíšťová encefalitida.

Lymská borelióza se může projevit řadou symptomů, od únava, bolestí kloubů až po vážnější neurologické problémy. Klíšťová encefalitida je méně častá, ale potenciálně smrtelná. Riziko přenosu těchto onemocnění se zvyšuje s délkou přisátí klíštěte, což zdůrazňuje význam rychlé a správné reakce po jeho objevení.

Kde hrozí nebezpečí

Mnozí se domnívají, že klíšťata hrozí pouze v lesích nebo na venkovských loukách. Opak je však pravdou. Klíšťata jsou čím dál tím častěji nacházena i v městských zahradách a parcích. Vysoká tráva, křoví, ale i dobře udržované zahrady mohou být domovem těchto parazitů.

Z tohoto důvodu je důležité být opatrný a dobře se chránit i při zdánlivě neškodných aktivitách jako je piknik v parku či hra s dětmi na zahradě.

Výzkumný projekt

Výzkumy v České republice odhalily (Parazitologický ústav), že v městských parcích se nachází více klíšťat než v lesích, přičemž každé čtvrté z nich je nositelem boreliózy. Celkem bylo z městských a příměstských parků nasbíráno přes 3000 klíšťat, z nichž téměř polovina byla infikována bakteriemi způsobujícími onemocnění u lidí. Průměrně bylo ve městech nalezeno 15 aktivních klíšťat na 100 metrů čtverečních, což je mnohem více než v lesních oblastech.

  • Počet nasbíraných klíšťat: 3297
  • Vyšetřená klíšťata: 2134
  • Procento klíšťat nesoucích boreliózu: 26% (od 15% do 32% dle lokality).
  • Infikovaná klíšťata: 44% nasbíraných klíšťat.
  • Druhy bakterií: Testována na pět druhů bakterií.

(Parazitologický ústav Biologického centra AV ČR)

Rodina piknik
klíště

Ochrana před klíšťaty

Nejlepší obranou proti klíšťatům je prevence. Nošení světlého oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi, které vám umožní snadno identifikovat přilepená klíšťata, je základním preventivním opatřením. Klíčovým krokem v ochraně proti klíšťatům je také použití repelentů. Na trhu jsou dostupné různé typy repelentů – od klasických sprejů, které se aplikují na oblečení a jsou vhodné pro široké použití v přírodě, až po repelenty, které se nanášejí přímo na pokožku a nabízejí dlouhodobější ochranu.

Pro ty, kteří hledají přírodní a bezpečné řešení pro ochranu celé rodiny před klíšťaty a dalším hmyzem, RosenPharma přináší inovativní řešení v podobě B-komplex repelentů.

Tato unikátní řada repelentů v tabletové formě je určena jak pro dospělé, tak pro děti od třetího roku věku. Hlavní účinnou látkou je thiamin (vitamín B1), který se po požití vylučuje přes pot a moč, což přirozeně odpuzuje komáry a klíšťata bez použití chemických složek. Toto řešení nabízí dlouhodobou ochranu a je ideální volbou pro ty, kteří dávají přednost přírodním alternativám.

B-komplex Repelent a B-komplex Repelent pro děti jsou nejen efektivní, ale také pohodlné a snadno použitelné, což je činí vynikající volbou pro ochranu vaší rodiny v boji proti nevítaným hmyzím návštěvníkům.

I když klíšťata představují reálné nebezpečí, vhodnými preventivními opatřeními se dá tomuto riziku efektivně čelit. Vybaveni znalostmi o tom, kde klíšťata hledat a jak se před nimi chránit, můžete pokračovat v užívání si teplých letních dní bez zbytečných obav. Nezapomeňte na světlé oblečení, repelenty s B-komplexem a vždy po návratu z přírody prověřte sebe i své blízké na přítomnost těchto malých, ale nebezpečných parazitů.

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies