Skip to main content

Železo je jedním z nejdůležitějších minerálů pro lidský organismus, hrající klíčovou roli v řadě životně důležitých procesů. Jeho dostatečná přítomnost v těle je zásadní pro udržení zdraví, vitality a celkového blaha. V tomto článku se podíváme na všechny důležité aspekty železa - od jeho přínosů pro zdraví přes zdroje v stravě až po důvody, proč je někdy nutné jej doplnit v podobě potravních doplňků.

RosenPharma Blog

Přínosy železa

Železo je nezbytné pro produkci hemoglobinu, molekuly v červených krvinkách, která transportuje kyslík z plic do ostatních částí těla. Podporuje také metabolické procesy, správnou funkci imunitního systému a je klíčové pro udržení energie a snížení únavy. Nedostatek železa může vést k anémii, oslabení imunity, únavě a dalším zdravotním problémům.

Jmenovitě železo přispívá:

  • k normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu
  • k normálnímu přenosu kyslíku v těle
  • ke snížení míry únavy a vyčerpání
  • k normální funkci imunitního systému

Jak získat železo ze stravy

Železo se vyskytuje ve dvou formách: heme a neheme. Heme železo, které se nachází v masných produktech (maso a vnitřnosti) je lépe vstřebatelné. Neheme železo najdeme v rostlinných zdrojích, jako jsou luštěniny, ořechy, semena, tmavě zelená zelenina a obiloviny obohacené železem. Pro lepší vstřebávání neheme železa je doporučeno konzumovat je společně s potravinami bohatými na vitamin C.

Maso a ryby: bohaté zdroje heme železa

  • Červené maso, jako je hovězí a jehněčí, je jedním z nejlepších zdrojů heme železa, které tělo snadno využije. Zařazení střídmých porcí do stravy může podstatně přispět k pokrytí denní potřeby železa.
  • Drůbež, jako je kuřecí a krocaní maso, také obsahuje železo, ačkoliv v menším množství než červené maso. Je to dobrá alternativa pro ty, kdo preferují lehčí maso.
  • Ryby a mořské plody, například tuňák, losos a sardinky, jsou dalším skvělým zdrojem železa. Mořské plody, jako jsou ústřice a mušle, jsou obzvláště bohaté na tento minerál.
Luštěniny

Rostlinné zdroje: neheme železo

Luštěniny
  • Luštěniny, jako jsou čočka, fazole a cizrna, jsou vynikající zdroje non-heme železa. Jsou také bohaté na bílkoviny, což je činí ideální volbou pro vegetariány a vegany.
  • Semena a ořechy, zejména dýňová semínka, sezamová semínka, slunečnicová semínka a mandle, obsahují nejen železo, ale také zdravé tuky, bílkoviny a vlákninu.
  • Tmavě zelená zelenina, jako je špenát, kapusta a brokolice, poskytuje non-heme železo společně s řadou vitamínů a minerálů. Pro lepší vstřebání železa z těchto zdrojů je doporučeno kombinovat je s potravinami bohatými na vitamin C, jako jsou papriky, citrusové plody nebo jahody.
  • Obiloviny a celozrnné produkty, často obohacené železem, včetně některých typů chleba, cereálií a těstovin, mohou být snadným způsobem, jak zvýšit příjem železa, zejména pro děti a ty, kteří nemají rádi maso nebo luštěniny.

Ostatní zdroje

  • Tofu a tempeh jsou vynikajícími rostlinnými zdroji železa a bílkovin, které jsou zvláště užitečné v dietách bez masa.
  • Sušené ovoce, jako jsou sušené švestky, rozinky a meruňky, nabízejí koncentrovaný zdroj železa a jsou skvělým doplňkem do snídaňových cereálií nebo jako zdravá svačina.

Jak začlenit železo do stravy

  • Přidávejte luštěniny do polévek, salátů a těstovin pro zvýšení obsahu železa.
  • Snídejte cereálie obohacené železem nebo celozrnné produkty s kousky ořechů a sušeného ovoce.
  • Pro zvýšení příjmu heme železa zařaďte do týdenního jídelníčku různé typy masa a ryb.
  • Kombinujte rostlinné zdroje železa s potravinami bohatými na vitamin C, aby se zvýšila jeho biologická dostupnost.

Zahrnutím těchto potravin do vaší stravy můžete pomoci zajistit dostatečný příjem železa, což je zásadní pro udržení dobrého zdraví a prevenci nedostatku tohoto důležitého minerálu.

Důvod doplnění železa v potravních doplňcích

V některých případech nemusí být možné získat dostatečné množství železa pouze ze stravy, zejména u vegetariánů, vegánů, těhotných žen nebo lidí s určitými zdravotními stavami. V těchto případech mohou být potravní doplňky s železem užitečným řešením pro zajištění optimální hladiny tohoto minerálu.

Výhody šumivých tablet železa

Naše Železo - šumivé tablety představují efektivní a snadno vstřebatelný způsob doplnění železa. Výhodou rozpustných tablet železa je jejich obohacení o vitaminy C a B12, které tělu pomáhají železo lépe vstřebat a využít.

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies