Skip to main content

V dnešní uspěchané době je stres neodmyslitelnou součástí našeho života. Ať už jde o tlak v práci, rodinné starosti nebo jen nepřetržitý tok informací, který na nás doléhá z každé strany, stres může mít negativní dopad na naše duševní zdraví. Ale nezoufejte, existují strategie a nástroje, které nám mohou pomoci zvládat stres a podporovat naše duševní zdraví.

RosenPharma Blog
duševní zdraví

Praktické tipy pro zvládání stresu

Začněme několika praktickými tipy, jak zvládat stres

Pravidelné cvičení

Fyzická aktivita je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak se vyrovnat se stresem. Pomáhá uvolnit endorfiny, které jsou přirozenými "léky" našeho těla proti stresu. Ať už preferujete jogging, jízdu na kole, jógu nebo třeba taneční lekce, důležité je najít aktivitu, kterou si užijete a budete ji pravidelně provozovat.

Meditace a mindfulness

Tyto techniky nám pomáhají zůstat v přítomném okamžiku a odpojit se od stresujících myšlenek a obav. Meditace nemusí být složitá. Stačí si najít klidné místo, zavřít oči a soustředit se na svůj dech. I pár minut denně může mít pozitivní vliv na vaše duševní zdraví.

Dostatek spánku

Kvalitní spánek je klíčový pro naše duševní zdraví. Pokud máme problémy se spánkem, měli bychom se poradit s odborníkem. Zkuste také dodržovat pravidelný spánkový režim, omezit expozici modrému světlu před spaním a vytvořit si klidné prostředí pro spánek.

Zdravá strava

Vyvážená strava bohatá na celozrnné produkty, ovoce, zeleninu a bílkoviny může pomoci udržet naše tělo a mysl v rovnováze. Snažte se omezit konzumaci rychlého občerstvení, sladkostí a alkoholu, které mohou zvyšovat hladinu stresu v těle.

Doplňky stravy pro podporu duševního zdraví

Kromě těchto praktických tipů existují také doplňky stravy, které mohou podporovat naše duševní zdraví.

Omega-3 mastné kyseliny

Tyto esenciální mastné kyseliny, které se nacházejí v rybím oleji, jsou důležité pro zdraví mozku a mohou pomoci zmírnit příznaky úzkosti a depresivních stavů. Doporučuje se konzumovat ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jako je losos, makrela nebo sardinky, nebo užívat doplňky stravy s rybím olejem.

B-vitamíny

B-vitamíny, zejména B6, B9 (kyselina listová) a B12, hrají klíčovou roli v produkci neurotransmiterů, které regulují náladu. Tyto vitamíny můžete získat z celozrnných produktů, luštěnin, masa, vajec, mléčných výrobků a listové zeleniny.

duševní zdraví

Magnesium

Tento minerál může pomoci zmírnit stres tím, že podporuje relaxaci a zlepšuje kvalitu spánku. Magnesium se nachází v potravinách jako jsou ořechy, semena, celozrnné produkty a zelená listová zelenina.

Ashwagandha

Tato bylina je známá svými adaptogenními vlastnostmi, což znamená, že může pomoci tělu lépe se vyrovnat se stresem. Ashwagandha je dostupná jako doplněk stravy a může být užitečná pro ty, kteří se cítí chronicky stresovaní.

L-theanin

L-theanin je aminokyselina, která se nachází v čaji. L-theanin může pomoci snížit hladinu stresu a zlepšit spánek.

duševní zdraví

Relaxační koupel pro posílení duševního zdraví

Jedním z účinných způsobů, jak se zbavit stresu a podpořit duševní zdraví, je relaxační koupel. A pro tento účel je ideální produkt RosenSPA, balneologický rašelinový koncentrát, který máme v naší dlouhodobé nabídce.

RosenSPA je vyroben z hnědé rašeliny a je určen pro domácí rašelinové koupele. Díky extraktu hnědé rašeliny si můžete dopřát účinky rehabilitačních koupelí a detoxikaci celého organismu pohodlně doma ve vaně.

Rašelinové koupele jsou známy svými blahodárnými účinky na tělo a mysl. Pomáhají při léčbě pohybového aparátu, onemocnění reprodukčních orgánů, uvolňují stres, upravují poruchy spánku, regenerují organismus po sportu a fyzické námaze a pomáhají při detoxikaci celého organismu.

Pamatujte, že péče o duševní zdraví je stejně důležitá jako péče o fyzické zdraví. Ať už se rozhodnete pro pravidelné cvičení, meditaci, zdravou stravu, doplňky stravy nebo relaxační koupel s RosenSPA, důležité je najít strategie, které vám pomohou zvládat stres a podporovat vaše duševní zdraví.

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies