Skip to main content

Co je hořčík

Jedná se minerální látku, kterou mnoho z vás zná zejména pod názvem magnesium. Ač se to může zdát neuvěřitelné, hořčík se v lidském těle podílí na více než tři sta chemických metabolických reakcích. Zvýšená potřeba tohoto minerálního prvku se objevuje zejména při sportu, během těhotenství, při stresu nebo při konzumaci alkoholu. Hořčík je důležitý i pro diabetiky.

Hořčík a jeho účinky

Hořčík je zásadní nejen pro správnou činnost svalů a nervové soustavy, ale také pro stavbu kostí a pro uvolňování energie z glukózy. Navíc se stará o správnou činnost oběhového systému, působí jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, pomáhá při potížích spojených s premenstruálním syndromem, přispívá ke zdravým zubům, ke zmírnění depresí a je prevencí proti infarktu. Hořčík rovněž snižuje míru únavy a vyčerpání a působí protizánětlivě.

Zdroje hořčíku

Hořčík můžete získat buď přímo z potravin, nebo prostřednictvím doplňků stravy. Hlavními přirozenými zdroji jsou banány, ořechy, luštěniny, avokádo, celozrnné pečivo, tmavá listová zelenina (kapusta, špenát, brokolice), mandle, kakao, kvalitní hořká čokoláda, sušené meruňky, fíky, jablka, mořské ryby, ovesné vločky, obilí, brambory, bulgur, různá semínka či neslazené minerálky. I když se stravujete zdravě, nemusí to nutně znamenat, že máte v těle dostatek hořčíku. Průměrný příjem hořčíku by měl být přibližně 300 mg denně. Nemusíte se bát, že byste se hořčíkem předávkovali, protože jeho případné nadbytečné množství tělo samo bez problémů vyloučí.

Kromě přirozených zdrojů můžete využít hořčík i v podobě potravinových doplňků jako Magnesium 300mg, což je minerální doplněk stravy ve formě perlivých pastilek, který navíc obsahuje ještě draslík a vitamin B6. Pastilku s přírodní pomerančovou příchutí a perlivým efektem rozpusťte buď přímo v ústech nebo v malém množství vody.

Magnesium zdroje
Magnesium zdroje
sportování magnesium

Jak se projevuje nedostatek hořčíku

Nedostatek hořčíku se projevuje křečí do lýtek zejména během noci, nespavostí, nevolností, ztrátou chuti k jídlu, špatným trávením, arytmií srdce, svalovými křečemi, migrénami, závratěmi a tlakovou bolestí hlavy, zvýšeným krevním tlakem, permanentní únavou a celkovým útlumem organismu, náladovostí nebo podrážděností a menší odolností vůči stresu. Málo hořčíku může někdy vyvolat i deprese nebo astmatický záchvat. Nedostatek hořčíku rovněž snižuje toleranci na glukózu, což může vést k cukrovce druhého typu.

Hořčík při sportu

Hořčík patří mezi jedny z nejdůležitějších minerálních prvků ovlivňujících sportovní výkon. A nejedná se jenom o profesionální sport, ale i o rekreační. Právě při sportu a při náročných fyzických aktivitách spotřebovává lidské tělo velké množství hořčíku, a proto je třeba dbát na jeho doplňování. Jeho nedostatek se projevuje nejen špatným sportovním výkonem, ale i horší následnou regenerací.

Hořčík pomáhá přemísťovat cukr z krve do svalů, díky čemuž se z nich uvolňuje kyselina mléčná hromadící se během cvičení a způsobující únavu. Hořčík dále přispívá k elektrolytické rovnováze, respektive k vylučování potu při výkonu. Díky hořčíku máte dobrý energetický metabolismus, správně vám pracují svaly a vaše tělo si udržuje dobrý stav kostí. Tento minerální prvek také pomáhá předcházet svalovým křečím. Ty by zejména u profesionálních sportovců mohly ohrozit dobrý sportovní výkon. Hořčík má i velký vliv na kvalitu spánku, který zajišťuje dostatečný přísun energie potřebný pro fyzickou zátěž.

sportování magnesium

Hořčík v těhotenství

Hořčík je základním stavebním kamenem jak pro matku, tak pro dítě. Jeho dostatečný přísun během těhotenství ovlivňuje vývoj dítěte. Naopak ženské tělo prochází zásadními změnami, které jsou velmi energeticky náročné. Z tohoto důvodu je potřeba hořčíku mnohonásobně vyšší než obvykle.

Podávání hořčíku v těhotenství snižuje intenzitu svalových křečí zejména v oblasti lýtek, které jsou během tohoto období častým problémem a potýká se s ním mnoho žen. Hořčík také přispívá ke snížení rizika preeklampsie – zvýšení krevního tlaku a má kladný vliv na problémy s tvrdnutím břicha.

Než však začnete hořčík v těhotenství užívat, nejprve se vždy poraďte s vaším lékařem!

těhotná žena
těhotná žena
RosenPharma Blog

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies