Skip to main content

My, kteří jsme se narodili v minulém století, ho dobře známe. Octan hlinitý byl v každé lékárničce, stále po ruce a vždy připravený pomoci. Pojďme si připomenout při jakých příležitostech se stal první pomocí a proč jej opět do lékárničky zařadit.

Octan - první pomoc pro sportovce i neposedné děti

Na ten "obyčejný" octan se jaksi pozapomnělo, vždyť se na trh dostaly zázračné mastičky a gely a spousta pilulek. Jenže zázraky se nedějí, a tak si mnozí z nás uvědomili, že to samé zvládne i obyčejný octan hlinitý, jen za mnohem méně peněz. Jenže octan, ze kterého by se dal doma vyrobit roztok k obkladům, v lékárnách chyběl. Obsahoval totiž olovo a z tohoto důvodu byla jeho výroba ukončena.

Ta doba je ovšem pryč, česká farmaceutická společnost RosenPharma a.s. vrátila starý dobrý Octan zpět do lékáren i do našich lékárniček. A zvládla to i bez olova! Tradiční Octan, který bezpečně a hlavně rychle ulevuje při výronech, pohmožděninách, mechanicky způsobených otocích a dokonce i při štípnutí hmyzem.

Máte na výběr hned ze dvou forem octanu hlinitého: Octan gel a Octan sáčky. Obojí v praktickém skladném balení, připraveném k rychlé aplikaci.

Octan gel od RosenPharmy můžete mít kdykoli při sobě, ocení je sportovci, maminky s neposednými dětmi i turisté. Vždyť stačí nešikovně šlápnout, upadnout a nebo se v nevhodnou chvíli ocitnout u vosího hnízda a malér je tu. Jenže s Octanem od RosenPharmy je to tak snadné! Octan má totiž stahující a antibakteriální účinky, chladí, zklidňuje a zabraňuje narůstání otoku.

Octan gel je malý a vejde se do každé brašničky a dokonce i do kapsy. Je ihned připravený k aplikaci. Při sportu, na cestách, při turistice nebo během pobytu v přírodě by vám nikdy neměl chybět. Nejspíš jste už někdy zažili, jak těžké je dopravit se domů nebo k lékaři s pohmožděnou či vyvrtnutou končetinou, jejíž bolest s každým dalším krokem nepříjemně narůstá. Co všechno by člověk v takové chvíli dal za chladivý a stahující gel...

Ačkoli Octan sáčky jsou určeny hlavně pro domácí aplikaci formou obkladů, nic vám nebrání mít je s sebou preventivně také. Pokud u sebe máte půllitrovou láhev s čistou vodou, můžete si obklad připravit opravdu kdekoliv. Půllitrová láhev je ideální, ale stačí i tzv. "trojka". Nasypete do ní obsah sáčku A, protřepete, počkáte, až se rozpustí, nasypete sáček označený jako B, opět protřepete, a pak nalijete třeba na čistý kapesník nebo šátek a přiložíte na postižené místo. Roztok začne ihned působit. Čím studenější voda, tím je efekt výraznější. Okamžité přiložení obkladů Octanu znatelně urychluje hojení.

A možná si někteří z vás pamatují, že babičky octanovými obklady ulevovaly svým nateklým nohám. Dobře věděly, proč.

Nebojte se návratu k tradičním pomocníkům. Oni totiž ti léta prověření bývají nejspolehlivější. Ne nadarmo naše babičky ani maminky nedaly dopustit na "obyčejný" octan hlinitý.

Sportování
Rosenpharma blog

Nepodceňujte drobné úrazy kloubů, svalů ani vazů

Věděli jste, že velké úrazy mohou vznikat i z nedoléčených a podceňovaných malých poranění? hlavně při sportu míváme tendenci drobným úrazům nevěnovat pozornost.

Úrazům kloubů, vazů nebo natažených svalů se člověk nejspíš zcela nevyhne, to dá rozum. Zvláště při sportu. Ale je dobré nepodceňovat ani zdánlivě malé úrazy a co nejdříve je ošetřit. Neléčené potíže totiž mohou velice snadno přerůst v chronické.

Znáte nejčastější úrazy, při kterých můžete s úspěchem použít Octan gel nebo Octan sáčky od české farmaceutické společnosti RosenPharma?

poranění zápěstí

Tenisový loket

Ačkoli se mu říká tenisový, postihnout může kohokoli, kdo dlouhodobě namáhá ruce. Jedná se o úpornou bolestivost svalových úponů v okolí loketního kloubu. Jako první pomoc se Octan jednoznačně osvědčil.

Poranění ramen

Stačí neopatrný prudký pohyb paží, aby si člověk natáhl rameno. První pomoc? Jednoznačně octan. Gel i obklady.

poranění zápěstí

Bolesti zápěstí

Trpí jimi lidé pracující na počítači, sportovci a dokážou potrápit i děti, které se například zraní při hře. Jako prevenci a první pomoc lze jednoznačně doporučit Octan.

Bolesti zad

Bolesti zad jsou dnes civilizačním problémem. Bolesti zad způsobené například pádem, jednostrannou námahou (například prací na zahrádce) nebo špatným pohybem, dokáže Octan mírnit, případně zcela odstranit. Aplikujte gel co nejdříve.

Úrazy kolen

Poranění kolen trápí čas od času každého, kdo je namáhá. Sportovce, turisty, rekreační cyklisty i ženy, které si jdou rekreačně zacvičit třeba aerobic. Občasné zabolení kolene se ale může záhy zhoršit a vyústit v nepříjemné a vážné poranění menisků, chrupavek nebo ve zkřížení vazů. Proto kolena nepodceňujte a mějte při sobě vždy Octan gel. Aplikujte ho hned, jakmile se dostaví byť jen slabá bolest a na aktivní pohyb na chvilku zapomeňte.

Výrony kotníku

Ani nemusíte sportovat, stačí špatně šlápnout... V případě výronu aplikujte co nejdříve Octan gel a ideálně i octanové obklady. Postiženou nohu nenamáhejte a mějte ji ve zvýšené poloze.

Bodnutí hmyzem

Minimálně komár bodl jistě každého, ale potrápit dokážou i včely, vosy, ovádi a další hmyz. Pokud máte po ruce Octan gel, nebudete o bodnutí za chvilku ani vědět.

A na závěr ještě pár zajímavostí na téma úrazy. Věděli jste například, že nejvíce úrazů mají při sportu golfisté a hned po nich fotbalisté? Že nejvíce úrazů se přihodí během chůze po komunikacích? Ženy a děti jsou nejčastěji ošetřováni na úrazy způsobené při pádech, zatímco muži na úrazy při sportu zaviněné druhou osobou? A například i to, že nejčastěji se jedná o úrazy dolních a horních končetin, hlavně kloubů. A při nich jsou skvělým pomocníkem Octan gel i Octan sáčky.

RosenPharma Blog
Dětský tábor

Octan - na tábor, školu v přírodě i "lyžák"

Dětský tábor

Prozíravé maminky přibalují svým dětem do zavazadla octan gel. vědí totiž, že pro jejich děti je octan tou nejlepší první pomocí.

Děti jsou jako pytel blech. Neustále někam lezou, pobíhají, skáčou, a to se snadno nějaký ten úraz přihodí. Jenže děti nemají čas, aby s každou bolístkou běhaly za zdravotníky, však je znáte. I domů občas dorazí až ve chvíli, kdy jsou ruka nebo kotník parádně oteklé a znemožňují jim další řádění.

Chytré maminky si ale vědí rady a starším dětem, které už jsou samostatnější, do batůžku vždy přibalí tubu Octan gelu od české farmaceutické společnosti RosenPharma a poradí, v jakých situacích gel použít. Děti na něj většinou hned zapomenou, ale ve chvíli, kdy si něco vymknou, vyvrtnou nebo narazí a jestliže je svědí či bolí štípanec od hmyzu, náhle se jako kouzlem rozpomenou na zázračný gel od maminky. Věřte nebo ne, skutečně to funguje a děti pak hrdě hlásí zdravotníkům, že si samy poskytly první pomoc, případně, že "zachránily život" kamarádovi tím, že mu namazaly bolavou ruku. Děti dokážou být opravdu statečné, když vědí, jak na to.

Octan gel je ideálním společníkem dětí na tábory, školy v přírodě, lyžařské výcviky nebo sportovní soustředění. Ty větší a rozumnější ho mohou mít u sebe a pokud jim maminka vysvětlila, jak a kdy se aplikuje, poradí si s ním snadno samy. U mladších dětí je vhodné tubu podepsat a předat ji zdravotníkovi, který s dětmi na akci jede.

Někteří zdravotníci už Octan mají stabilně ve své výbavě a s úspěchem ho používají na mírnění pohmožděnin, otoků, výronů, které se v kolektivu dětských neposedů vyskytují pravidelně. A ti ostatní se určitě nebudou zlobit, když je na existenci Octan gelu nebo Octan sáčků od RosenPharmy upozorníte.

Chtějte pro vaše děti prověřenou kvalitu, u níž máte stoprocentní jistotu, že neškodí, ale pomáhá.

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies