Skip to main content

Názory na těhotenství se různí. Některé ženy ho vnímají jako jedno z nejkrásnějších období v jejich životě, jiné ho berou jako nutné zlo. V jednom se však shodují. Chtějí ho prožít co nejklidněji. Proto vám dnes přinášíme několik tipů, jak mít co nejpohodovější těhotenství a jak si poradit s případnými obtížemi.

Jezte zdravě a dodržujte pitný režim

těhotenství

Přestože se vás snaží ovládnout různé chutě, pokuste se jíst zdravě. Vyhnete se tak problémům jakými jsou pálení žáhy, zácpa či nadýmání. Jezte hodně ovoce a zeleniny a stravy bohaté na vlákninu. Jídlo si rozdělte do menších dávek vícekrát denně. To pomůže i v případě obvyklých těhotenských nevolností, které se ve většině případů nevyskytují bohužel jen ráno, nýbrž v průběhu celého dne. Pijte alespoň dva litry tekutin denně, ideálně čisté neslazené vody bez bublinek. Trápí-li vás i tak pálení žáhy, můžete vyzkoušet Gasterin pastilky obsahující uhličitan vápenatý, který neutralizuje žaludeční kyseliny. Pastilky mají navíc příjemnou vanilkovou příchuť. K dostání je i Gasterin v podobě gelu.

Zdravá strava a správný pitný režim přispívají ke snížení rizika vzniku nevzhledných strií. Někdy však bohužel kůže popraská i při sebelepší péči, protože je vystavovaná velkému napětí. HA gel, hojivý lubrikant z kyseliny hyaluronové, pomůže eliminovat velikost strií a také jejich viditelnost.

B1 – thiamin
B2 – riboflavin

Zásobujte své tělo vitamíny a minerály

Během těhotenství je velmi důležitý přísun vitamínů a minerálů. Jedná se zejména o vitamíny C, B, D, dále o kyselinu listovou, železo, hořčík a vápník. Dejte si však pozor na vitamín A, jehož nadměrný přísun může vést k většímu riziku vývojových vad u vašeho nenarozeného dítěte. Vyváženou kombinaci důležitých vitamínů a minerálů vám zajistí doplněk stravy Multivitamin s minerály.

B2 – riboflavin

Vsaďte na zdravý pohyb

Těhotenství není nemoc a pokud vám to zdravotní stav dovoluje, hýbejte se. Ideální pohybem pro těhotné ženy je chůze na čerstvém vzduchu nebo plavání. Můžete vyzkoušet i těhotenskou jógu, cvičení na nafukovacím míči nebo břišní tanec. Pravidelné cvičení vám pomůže k udržení jak dobré fyzické, tak i psychické kondice. Uvidíte, že oceníte obojí, a to nejen při porodu.

Poslouchejte své tělo a nenechte se svázat obavami

Zkuste co nejvíce odpočívat a co nejméně se stresovat. Nedělejte věci, které nemusíte a zejména v pokročilém těhotenství delegujte věci na ostatní. Nezapomeňte, že nyní na sebe musíte brát daleko větší ohled než dříve. Nejde totiž už jenom o vás.

Mít strach v těhotenství je normální, ale neměl by se přeměnit v nepřetržitou úzkost. Důvěřujte vašemu tělu i sama sobě a uvidíte, že vše bez problémů zvládnete. V případě větších problémů můžete vyhledat odbornou psychickou podporu.

Relaxujte a žijte v přítomnosti

Naučte se uvolnit a správně dýchat. Můžete k tomu využít různé druhy relaxačních metod jako autogenní trénink nebo progresivní svalovou relaxaci. Přísun kyslíku uvolňuje napjaté svaly a zlepšuje celkové prokrvení.

Pokuste se neřešit ani minulost ani budoucnost a žijte v přítomném okamžiku. Vztah se svým miminkem můžete budovat už nyní, a to prostřednictvím doteků a uklidňujících slov.

těhotenství

Buďte v kontaktu s lidmi

Setkávejte se s přáteli a pěstujte dál své koníčky. Obojí vám pomůže udržet se v co nejlepší psychické kondici. Pokud se cítíte dobře, choďte dál do práce a buďte v kontaktu s lidmi. V případě, že je pro vás plný úvazek už příliš náročný, pokuste se se zaměstnavatelem domluvit jen na částečném úvazku nebo na částečné práci z domova.

těhotenství

Nechte se hýčkat

Nechte se od svého okolí hýčkat. Pokud vám chce někdo s něčím pomoct, nebraňte se a nabízenou pomoc přijměte. Kupte si knížku, kterou jste si chtěla už dlouho přečíst, zajděte si ke kadeřnici, na kosmetiku nebo na těhotenskou masáž. Využijte těhotenství jako čas sama pro sebe. Později to jistě oceníte.

Čemu se raději vyhnout

Během těhotenství vynechte alkohol, kouření a pokud možno i nápoje, které obsahují kofein. Máte-li ráda kávu, můžete ji nahradit její bezkofeinovou variantou. Snažte se také vyhnout dlouhému a častému ponocování. Nevěnujte se kontaktním sportům, u nichž hrozí, že by mohly ublížit vašemu dítěti. Veškeré užívané léky konzultujte raději s vaším lékařem. Nenoste těžké věci a nepřepínejte se. Rovněž se vyhněte dlouhému sezení nebo stání, aby vám neotékaly nohy.

Naše produkty pro období těhotenství


srdce
RosenPharma Blog

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies