Skip to main content

Vitamíny jsou organické látky nezbytné pro správné fungování lidského organismu. Jelikož tělo většinu z nich nedokáže samo syntetizovat, je nutné je získávat prostřednictvím stravy nebo doplňků. Vitamíny hrají klíčovou roli v mnoha biochemických procesech a jejich nedostatek může vést k řadě zdravotních problémů. V následujícím článku se podrobně seznámíme s jednotlivými vitamíny, jejich funkcemi a zdroji.

RosenPharma Blog

Seznam vitaminů

  • Vitamin A (retinol)

    Vitamin A je nezbytný pro mnoho klíčových procesů v lidském těle. Má významný vliv na zdraví očí a podporuje normální vidění za šera i za denního světla. Vitamin A rovněž hraje zásadní roli v růstu a diferenciaci buněk a je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému, pomáhá při hojení ran a podporuje zdraví pokožky a sliznic. Potravinové zdroje vitaminu A zahrnují játra, rybí tuk, vejce, mléko, máslo, zelenou zeleninu, mrkev, meruňky a brokolici.

  • Vitamin B1 (thiamin)

    Vitamin B1, také známý jako thiamin, je rozpustný ve vodě a je důležitý pro správnou funkci nervového systému a energetický metabolismus. Zdroje vitaminu B1 zahrnují celozrnné obiloviny, ořechy, semena, luštěniny, vepřové maso, hovězí maso a drůbež.

  • Vitamin B2 (riboflavin)

    Vitamin B2 je nezbytný pro růst a buněčnou funkci. Je klíčový pro energetický metabolismus a podporuje metabolismus tuků, bílkovin a sacharidů. Riboflavin je také důležitý pro udržení zdravé pokožky a zdravých očí a pro prevenci únavy. Zdroje vitaminu B2 zahrnují mléko, jogurt, sýry, vejce, celozrnné obiloviny, luštěniny, zelenou zeleninu, játra a ledviny.

  • Vitamin B3 (niacin)

    Vitamin B3 hraje klíčovou roli v energetickém metabolismu, podporuje správnou funkci nervového systému a udržuje zdravou pokožku. Niacin rovněž pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi a podporuje zdraví cév. Zdroje vitaminu B3 zahrnují hovězí maso, drůbež, ryby, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy, semena a brambory.

  • Vitamin B5 (pantotenová kyselina)

    Vitamin B5 je nezbytný pro syntézu a metabolismus cholesterolu, tuků, bílkovin a hemoglobinu. Je důležitý pro správnou funkci imunitního systému a pro produkci energie v těle. Pantotenová kyselina také podporuje zdravý růst vlasů a nehtů a pomáhá udržovat zdravou pokožku. Zdroje vitaminu B5 zahrnují celozrnné obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky, vejce, drůbež, hovězí maso, játra a brokolici.

  • Vitamin B6 (pyridoxin)

    Vitamin B6 je důležitý pro metabolismus aminokyselin, syntézu neurotransmiterů a udržení normální hladiny homocysteinu v krvi, což je důležité pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Pyridoxin také podporuje zdraví imunitního systému a pomáhá udržovat zdravou pokožku, nervy a svaly. Zdroje vitaminu B6 zahrnují celozrnné obiloviny, luštěniny, brambory, banány, avokádo, drůbež, hovězí maso, ryby a ořechy.

  • Vitamin B7 (biotin)

    Vitamin B7 je nezbytný pro růst buněk, syntézu mastných kyselin a metabolismus aminokyselin. Biotin je také důležitý pro zdraví pokožky, vlasů a nehtů a podporuje normální funkci nervového systému. Zdroje vitaminu B7 zahrnují játra, ledviny, vejce, mléko, ořechy, semena, celozrnné obiloviny, luštěniny, brokolici a banány.

  • Vitamin B9 (kyselina listová)

    Vitamin B9 je důležitý pro syntézu DNA, růst a dělení buněk a prevenci vrozených vad u plodu. Kyselina listová také podporuje zdraví cév a udržuje normální hladinu homocysteinu v krvi. Zdroje vitaminu B9 zahrnují zelenou listovou zeleninu, citrusové plody, luštěniny, celozrnné obiloviny, játra a ledviny.

  • Vitamin B12 (kobalamin)

    Vitamin B12 je důležitý pro tvorbu červených krvinek, správnou funkci nervového systému a metabolismus homocysteinu. Vitamin B12 je nezbytný také pro udržení zdravého srdce a cév a pro podporu energie v těle. Vitamin B12 se vyskytuje především v živočišných potravinách, jako jsou maso, drůbež, ryby, mléko, vejce a sýry.

  • Vitamin C (kyselina askorbová)

    Vitamin C je silný antioxidant, který chrání buňky před poškozením volnými radikály, což může přispívat k prevenci chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina. Kyselina askorbová je také nezbytná pro syntézu kolagenu, což je hlavní strukturální bílkovina v těle, která je nezbytná pro zdraví pokožky, kostí, šlach a cév. Vitamin C podporuje hojení ran, udržuje imunitní systém a zvyšuje absorpci železa z rostlinných zdrojů. Zdroje vitaminu C zahrnují citrusové plody, kiwi, jahody, melouny, papriky, brokolici, špenát a brambory.

  • Vitamin D

    Vitamin D je rozpustný v tucích a je nezbytný pro vstřebávání vápníku a fosforu, udržení zdravých kostí a zubů a podporu imunitního systému. Vitamin D také hraje roli v regulaci růstu buněk, snižování zánětu a podpoře zdraví svalů. Tělo může syntetizovat vitamin D při expozici slunečnímu záření, ale lze jej také získat z potravin, jako jsou tučné ryby, rybí tuk, játra, žloutky a obohacené mléčné výrobky.

  • Vitamin E (tokoferol)

    Vitamin E je silný antioxidant, který chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály a podporuje imunitní funkci. Tokoferol také podporuje zdraví kůže, zlepšuje hojení ran a má protizánětlivé vlastnosti. Zdroje vitaminu E zahrnují rostlinné oleje, ořechy, semena, avokádo, špenát, mangold a celozrnné obiloviny.

  • Vitamin K

    Vitamin K je rozpustný v tucích a je důležitý pro srážení krve, což zabraňuje krvácení a podporuje hojení ran. Vitamin K také hraje roli v udržení zdravých kostí, protože je nezbytný pro aktivaci proteinů, které řídí ukládání vápníku do kostí. Zdroje vitaminu K zahrnují zelenou listovou zeleninu, kapustovité zeleniny, rostlinné oleje, játra a fermentované potraviny, jako je natto.

Multivitamin pro pokrytí nejdůležitějších potřeb

Ačkoli je ideální získávat vitamíny z vyvážené stravy bohaté na ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny a zdravé tuky, nemusí to být vždy možné. Multivitaminy mohou být výhodným řešením pro zajištění dostatečného přísunu všech nezbytných vitamínů pro správné fungování lidského organismu.

Multivitaminy obsahují širokou škálu vitaminů a dalších živin, které pomáhají pokrýt značnou část potřeby jedince. Užívání multivitaminů může být obzvláště užitečné pro osoby se specifickými potřebami, jako jsou těhotné ženy, senioři, vegetariáni nebo vegani, a pro ty, kteří mají omezený přístup k čerstvým potravinám nebo trpí chronickými onemocněními.

Vitaminové produkty v naší nabídce

Mimo jiné se specializujeme na širokou škálu doplňků stravy, které uspokojí základní potřeby lidského těla. Mezi jejich nabídkou najdete vitamin C a vitaminy skupiny B. Kromě toho nabízíme speciální řadu repelentů, které poskytují ochranu před nežádoucím hmyzem a zvyšují pohodlí při venkovních aktivitách. RosenPharma také nabízí multivitamin s minerály, který poskytuje široké spektrum nezbytných živin pro udržení optimálního zdraví a vitality. Tento komplexní produkt je ideální pro ty, kteří hledají jednoduchý způsob, jak pokrýt základní potřeby lidského organismu, a tak podporuje zdravý životní styl.

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies