Skip to main content

Aby se nám s odkyselováním snadněji začínalo, přinášíme přehled potravin, které by měly tvořit trvalou součást našeho jídelníčku. Je ovšem dobré mít na paměti, že i zásadotvorné jídlo snědené ve spěchu a stresu se může chovat jako kyselinotvorné.

  • Zelenina

    Artyčok, brambory (i bramborová polévka nebo bramborové knedlíky), brokolice, celer, cibule, cuketa, kukuřice, černý kořen, červená řepa, červené zelí, česnek, dýně, fenykl, hlávkové zelí, chřest, kapusta růžičková, kapusta kadeřavá, kedlubny, květák, ledový salát, mrkev, okurky (i nakládané), olivy, petržel, pórek, rajčata a přírodní rajčatové šťávy, ředkev, ředkvičky, špenát, zelené fazolky, zelený hrášek, zelí (i kysané).

  • Ovoce

    Ananas, banány, borůvky, broskve, citrony, černý rybíz, datle, fíky, grapefruity, hroznové víno, jablka (i čerstvá šťáva, dřeň, jablečné víno a dokonce i jablečný koláč), jahody, kdoule, maliny, mango, meloun, meruňky, mirabelky, nektarinky, ostružiny, pomeranče (i čerstvá šťáva), švestky, třešně.

  • Oříšky, klíčky, obilniny a pečivo

    Bambusové klíčky, celozrnné těstoviny, celozrnný chléb, černý chléb, grahamový chléb, jáhly, Knäckebrot, kroupy, krupice, kuskus, lískové oříšky, lněná semínka, mandle, rýže natural, sójové klíčky, sója, žitná mouka, žitný chléb, ale také například droždí.

  • Koření a bylinky

    Bílý pepř, bobkový list, bylinkové čaje (i zelený), černý kmín, čerstvé bylinky, kopr, majoránka, řeřicha, šípky.

  • Mléko a mléčné výrobky

    Brynza, bílý jogurt, camembert s 30 % tuku, čerstvé sýry typu Cottage, kondenzované mléko, kysaná smetana, máslo, mléko (ideálně z farmy, i odstředěné), tučný tvaroh, podmáslí.

  • Maso a ryby

    Hovězí filet, husí prsa, krůtí maso, platýs, slepice (pečená i vařená), srnčí kýta, telecí filé, telecí stehno, ústřice, ale také aspik a želatina.

  • Ostatní

    Luštěniny (kromě čočky), lanýže, olivový olej, slunečnicový olej, tofu, vejce na tvrdo.

Kyselinotvorné potraviny


Pokud se chystáme své tělo odkyselit, z našeho jídelníčku bychom měli vyloučit kyselinotvorné potraviny. Je ovšem na každém, jak důsledně svůj jídelníček upraví. Alespoň zpočátku by ovšem bylo ideální tyto potraviny vynechat zcela.

  • Maso, ryby a masné výrobky

    Ančovičky, candát, halibut, hovězí jazyk, hovězí pečeně, hovězí řízek, humr, husa, husí játra, játra, játrové knedlíčky, jehněčí, jelito, jitrnice, kančí, kapr, karbanátek, klobása, krevní tlačenka, krocan, langusta, ledvinky, losos, makrela, mušle, ovarové koleno, pstruh, račí, rostbíf, rybí tyčinky, salám, sardele, sardinky, sleď, špek, špekáčky, štika, šunka, tučné vepřové maso, tuňák, úhoř, vepřová kotleta, zajíc.

  • Pečivo, sladkosti a pochutiny

    Bonbony, brambůrky, coca‐cola a sladké limonády, cukr, cukroví, čokoláda, dorty, koláče, majonéza, marcipán, máslové sušenky, nugát, perník, preclík, sladké pečivo.

  • Mléčné výrobky

    Eidam, ementál (45% tuku), gorgonzola, sýr Bries, sýr s hříbky, tavený sýr.

  • Ostatní

    Avokádo, bílé víno, burské oříšky, čaj černý, čočka, fritovací olej, hranolky, kandované ovoce, kari koření, kečup, kokosový olej, kokosový ořech, kompoty, liška jedlá, masox, pálenka, pivo, šampaňské, rum, smažené krokety, sůl, vaječný likér, whisky.

Kyselinotvorné potraviny


Odkyselení nespočívá jen v upravení stravy. Svému tělu, pravděpodobně dlouhou dobu zanášenému kyselinami, je pro správnou funkci a dosažení rovnováhy nutno zajistit také potřebné biogenní a stopové prvky.

  • Jód

    Tento prvek je pro náš organismus velice důležitý, bez něj by přestala správně fungovat štítná žláza. Je potřebný i pro metabolismus živin, kvalitu kůže, vlasů, nehtů a zubů, zklidňuje nervy a zlepšuje mentální funkce. Přirozenými zdroji vhodnými při odkyselování jsou například třešně, brokolice, citrón, pórek, polníček, mrkev nebo špenát.

  • Chrom

    Obsah chromu je důležitý pro správný metabolismus cukrů a tuků. Chrom vytváří zásadité látky a umožňuje usazování glukózy v buňkách. V zásadotvorných potravinách ho najdete hlavně v pivovarských kvasnicích a červené řepě.

  • Měď

    Podílí se na stavbě enzymů, brzdí začínající záněty v těle a je nezbytná pro přeměnu železa v hemoglobin. Dostatek mědi obsahuje listová zelenina nebo ořechy.

  • Zinek

    Je potřebný pro syntézu DNA a pro funkci některých bílkovin, které se na DNA vážou. Dále ho potřebujeme zvýšenou měrou při chorobách ledvin a jater nebo při oslabeném imunitním systému. Zinek obsahuje maso, vejce, ústřice, celozrnné obiloviny, luštěniny, kořenová zelenina.

  • Železo

    Jeden z nejdůležitějších prvků je nutný k tvorbě hemoglobinu, jehož pomocí se k buňkám dostává kyslík a myoglobinu, který kyslíkem zásobuje svaly. Železo je taktéž součástí enzymů. K jeho dobrému vstřebávání je nutný i dostatek vitaminu C a mědi. Zásadotvornými zdroji železa v naší potravě mohou být mangold, petržel, šťáva ze švestek, meruňky, ořechy, datle, fíky a kvalitní černý chléb.

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies