Skip to main content

Mnohokrát jsme v našich článcích zmínili, jak významnou úlohu v našem zdraví hrají vitaminy B. Nyní se zaměříme na potravinové doplňky, které nám pomohou jakýkoliv jeho deficit doplnit. Potravinové doplňky obsahující celistvý soubor vitaminů řady B nazýváme B-komplexy.

Vitaminy B v potravinách


vitamin b

Na vitaminy B jsou bohaté například následující potraviny:

  • kvasnice, celozrnné obiloviny, ovesné vločky, vláknina, chléb
  • luštěniny, ořechy, neloupané mandle, kokos
  • zelená listová zelenina (hlavně kapusta, zelené saláty, špenát), květák, mrkev, cibule, bílá řepa, brambory, rajčata, čerstvé okurky
  • švestky, banány, pomeranče, citróny, hrozny
  • játra, maso, mléko a mléčné výrobky, vejce, rybí maso

Každý, kdo dbá na pestrou a vyváženou stravu, přijímá vitamin B potravou. Ne vždy však potrava stačí příjem vitaminů B uspokojit.

Stačí psychicky vypjaté období (třeba při zkouškovém období, náročném pracovním režimu, starostech v soukromí), užívání některých léků včetně hormonální antikoncepce nebo vyšší sportovní zátěž, a potřeba vitaminu B výrazně narůstá.

vitamin b

Vitamin B je nepostradatelným pomocníkem též při jarní i podzimní únavě, depresivních stavech a pocitech, kdy jsme takzvaně bez nálady, při podrážděnosti, poruchách spánku, zhoršené kvalitě pleti nebo například i při zhoršené kvalitě zraku či zánětech v dutině ústní a popraskaných koutcích úst.

Tehdy už nebývá v naší moci pokrýt potřebu vitaminu B pouhou potravou. Pokud cítíme, že „nejsme ve své kůži“ a trápí nás některé z uvedených potíží, je načase vážně se zamyslet nad tím, zda nám nechybí vitaminy B.

B-komplex

Vitaminy B v potravinových doplňcích


B-komplex

Není B-komplex jako B-komplex

Nežli zamíříte do lékárny a zakoupíte B-komplex, vězte, že ne každý B-komplex je skutečně komplexní. Ověřte si tedy, zda přípravek, který se chystáte zakoupit, obsahuje opravdu ten typ vitaminu B, který potřebujete doplnit. Může se totiž stát, že B-komplex, který si přinesete domů, vůbec neobsahuje tolik potřebný vitamin B12 (kobalamin), B9 (kyselinu listovou) a další, bez nichž B-komplex rozhodně není komplexní.

Hledáte ten pravý B-komplex?

Chcete-li svému potravinovému doplňku plně důvěřovat nejen kvalitou, ale také co do celistvosti obsaženého spektra vitaminů B, spolehněte se na doplňky české farmaceutické společnosti RosenPharma a.s.

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies