Skip to main content

Vitamín D je nejen klíčovým prvkem, ale také nezbytným nutričním stavebním kamenem, který podporuje naše zdraví na mnoha úrovních. Jeho úloha v našem těle je široká a multifunkční, což zahrnuje vše od posilování našeho imunitního systému po podporu zdraví kostí a srdce.

V naší nabídce vitamín D momentálně nenabízíme. To však neznamená, že bychom měli jeho důležitost přehlédnout nebo podceňovat. Naopak, cítíme, že je naším závazkem vás seznámit s jeho zásadními funkcemi a poskytnout vám praktické a užitečné rady, jak ho efektivně získat do vašeho těla pomocí jiných zdrojů.

Co je vitamín D a proč je důležitý?

Vitamín D je skupina vitamínů rozpustných v tucích, které jsou pro naše tělo esenciální. Tyto vitamíny pomáhají našemu tělu absorbovat vápník a fosfor, dvě klíčové minerály, které jsou nezbytné pro zdravé kosti a zuby.

Vitamín D také hraje důležitou roli v našem imunitním systému, pomáhá regulovat růst buněk a může přispívat k prevenci některých typů rakoviny.

RosenPharma Blog
vitamin d

Jak získáme vitamín D?

Existují tři hlavní způsoby, jak můžeme získat vitamín D:

Slunce

Naše tělo je schopné produkovat vitamín D, když je naše kůže vystavena slunci. Je to jeden z mála vitamínů, které naše tělo dokáže samo syntetizovat.

Strava

Mastné ryby: Losos, makrela, tuňák a sardinky jsou vynikajícími zdroji vitamínu D.

Rybí játra a rybí olej: Játra ryb jako je treska a rybí olej jsou také bohaté na vitamín D.

Žloutky: Vejce, konkrétně žloutky, obsahují malé množství vitamínu D.

Hovězí játra: Ačkoli není tak běžně konzumována jako jiné masné produkty, hovězí játra obsahují některé vitamíny D.

Některé druhy hub: Některé druhy hub, jako je šampaňský hříbek, můžou obsahovat vitamín D, pokud byly vystaveny UV záření.

Potraviny obohacené o vitamín D: Některé potraviny, jako je mléko, pomerančový džus, cereálie a jogurty, jsou často obohaceny o vitamín D.

Doplňky stravy

Doplňky stravy s vitamínem D mohou být užitečné pro lidi, kteří nedostávají dostatek vitamínu ze slunce nebo stravy.

Vitamín D a imunitní systém

Vitamín D je důležitý pro fungování našeho imunitního systému. Podporuje imunitní reakce našeho těla a pomáhá regulovat zánětlivé procesy. Studie ukazují, že nedostatek vitamínu D může zvýšit riziko infekcí a autoimunitních onemocnění.

Vitamín D a zdraví kostí

Vápník je nezbytný pro zdravé kosti a zuby, ale bez vitamínu D naše tělo nemůže vápník efektivně absorbovat. Nedostatek vitamínu D může vést k oslabení kostí, známému jako osteoporóza, nebo k rachitidě u dětí. Udržování dostatečné hladiny vitamínu D je tedy klíčové pro zdraví kostí.

Vitamín D a imunitní systém

Jak zjistíme, zda máme dostatek vitamínu D?

Vaše hladina vitamínu D může být zjištěna krevním testem, který může provést váš lékař. Pokud máte nízkou hladinu vitamínu D, může vám lékař doporučit změnu stravy, více expozice slunci nebo užití doplňku stravy s vitamínem D.

Když si to shrneme

Vitamín D je pro naše tělo zásadní. Hraje klíčovou roli v mnoha našich tělesných funkcích, včetně podpory zdraví kostí a imunitního systému. I když v naší nabídce tento vitamín momentálně nenabízíme, doporučujeme získávat vitamín D prostřednictvím slunce, stravy a případně doplňků stravy.

Nezapomeňte, že před užitím doplňku stravy byste se měli poradit s lékařem nebo odborníkem na výživu, aby bylo zajištěno, že je pro vás bezpečný a že splňuje vaše individuální zdravotní potřeby.

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies