Skip to main content

Pokud chcete trvale zhubnout, je potřeba věnovat se pravidelně a cíleně pohybovým aktivitám. Pro začátek stačí 30 minut denně, postupně můžete přidávat. Pokud se vám podaří aby se z půl hodiny stala několikrát týdně dokonce hodina, máte vyhráno.

Je zcela na vás, která pohybová aktivita je vám nejbližší, ale pokud začínáte, nevrhejte se do toho po hlavě. Pamatujte, že pohyb má být příjemný, máte z něho mít radost. Zapomeňte na bolest nebo totální odrovnání hned při prvním tréninku.

Tepová frekvence


Chcete-li při pohybu hubnout, je dobré se hýbat ve své ideální tepové frekvenci. Tu si snadno spočítáte:

220 minus váš věk. Získáte tím orientační číslo své maximální tepové frekvence. Z výsledku si spočítejte 60 - 70 %, a to je rozmezí vaší optimální tepové frekvence.

Příklad - žena 42 let: 220 - 42 = 178; 60 - 70 % ze 178 je cca 107 - 124 úderů srdce za minutu.

Pohybových aktivit se nabízí neuvěřitelné množství, my se však zaměříme na ty nejdostupnější, tedy takové, pro které si vždy můžete najít potřebnou chvilku, nezruinují vás a navíc vás mohou bavit.

zóny srdečního tepu
chuze

Práce na zahrádce, domácí práce


Možná tomu nebudete věřit, ale když se věnujete práci na zahrádce typu hrabání listí nebo rytí záhonků, splníte při tom svou denní porci pohybu, aniž byste si to vůbec uvědomili. To samé platí třeba při intenzivním mytí oken nebo vytírání. Vydá-li vám třeba na hodinu, máte splněno.

Chůze

chuze

Pokud si netroufáte na víc, stačí pro začátek obyčejná chůze. Její tempo snadno přizpůsobíte své fyzické kondici. Jděte svižně, ale tak, abyste byli schopni mluvit, aniž byste popadali dech. Říká se, že ideální je ujít denně 10 tisíc kroků, z toho minimálně polovina by měla být v kuse. Samozřejmě s přestávkami na doplnění tekutin, případně kochání se krajinou. Lépe se vám půjde lesem nebo polními cestami, měkký povrch tolik nezatěžuje pohybový systém. Ale i taková několikakilometrová cesta domů z práce může posloužit jako dobrá procházka. Jen ji nesmíte absolvovat na podpatcích. Super variantou je také stále oblíbenější nordic walking, při kterém zapojujete mnohem víc svalů.

RosenPharma Blog

Běh


Říká se, že běhání je nejlevnější sport. A je to pravda. Neplatíte vstupné, kromě kvalitních bot nepotřebujete žádné drahé pomůcky ani náčiní. Nazujete boty a vyběhnete. Pro začátek se ale nepřepínejte. Nechtějte zaběhnout maraton hned napoprvé, ublížili byste si. Začínejte s málem, běh střídejte s ostřejší chůzí a klidně s sebou vezměte někoho známého, ve dvou to jde mnohem lépe. Uvidíte, že postupem času uběhnete víc. Pokud máte někde při trase venkovní hřiště s fitness stroji, využijte toho a procvičte tu i další svalové partie.

Jízda na kole


Cyklistika

Čím víc pohybových aktivit vykonáváte, tím méně se vám některá z nich omrzí. Jízda na kole je skvělou variantou k chůzi, běhu či plavání. Zapojíte jiné svaly, jste v přírodě a čas na kole příjemně utíká, takže svou denní porci pohybu hravě zvládnete. A mezi námi, vůbec nezáleží na tom, jestli jezdíte na nejnovějším modelu horského kola nebo jestli je váš bicykl spíš muzejním kouskem. Důležité je, že se hýbete.

Cyklistika

Plavání


Máte-li ve svém okolí vhodnou vodní plochu, máte v teplých dnech o pohyb postaráno. Pohrdat ale nemusíte ani plaveckými bazény. Intenzivní plavání je totiž skvělým způsobem, jak spalovat energii. Slovo intenzivní je přitom důležité, zapomeňte na styl "naše paní starostová". Ve vodě se dá také úspěšně cvičit. Pokud máte bazén na zahradě, nic vám v pohybu nebrání. Pamatujte jen, že plavání i cvičení by mělo trvat minimálně 20 - 30 minut. Máte-li šanci zaplavat si ráno 20 minut a odpoledne dalších 20, máte vyhráno.

Domácí cvičení


Máte-li doma cyklotrenažér, běžecký pás, posilovací stroje a další "lapače prachu", nenechte je zahálet. Lepší při televizi šlapat do pedálů než sedět v křesle a chroupat chipsy. Skvěle může posloužit i nafukovací balón. I obyčejné pohupování a protahování na něm je desetkrát lepší než intenzivní provozování oblíbeného "gaučingu".

Míčové hry, jízda na in-line bruslích, tancování, lyžování, běžky, ale třeba i jízda na saních s následným vystoupáním kopce - to všechno je pohyb, který vás může těšit a zároveň vám pomůže zhubnout.

Fitness, kardio cvičení, aerobic, spinning, jóga, pilates - další možnosti jak se hýbat. Měl by na vás však dohlížet trenér, abyste cviky prováděli dobře. Pokud začínáte, je dokonce trenér nezbytný. Pozor ale na aerobic, protože při něm snadno překročíte svou tepovou frekvenci. Pro začátečníky je nevhodný.

RosenPharma Blog

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies