Čím vyšší glikemický index potravin, tím dříve po nich dostanete hlad. GI totiž označuje rychlost vstřebávání sacharidů v organizmu. potraviny s vysokým GI vám rychle zvýší hladinu cukru v krvi. Takový stav není pro tělo ideální, a to se snaží co nejrychleji cukr zase snížit. Vyplaví proto do krve inzulin a ten může hladinu cukru prudce snížit - způsobí tzv. hypoglykemii, tedy stav, kdy můžete být malátní, nesoustředění, podráždění, může vás bolet hlava, dostanete hlad. Naopak potraviny s nízkým GI uvolňují sacharidy postupně, navozují pocit sytosti, a tak po nich hned tak nevyhládnete.
Vysoký GI mají například smažená jídla - hranolky, řízky, pečivo z bílé mouky, sladké pečivo, rozvařená rýže, sladké limonády a těstoviny uvařené doměkka. Nízký GI má naproti tomu celozrnné pečivo, zelenina, džus z čerstvého ovoce, brambory vařené ve slupce, celozrnná rýže, těstoviny uvařené al dente, müsli s jogurtem...