Skip to main content
kolagen

Co je kolagen

kolagen

A tady je kámen úrazu. Spolu se zdravou stravou nám začne chybět přirozený způsob příjmu kolagenu. Začneme hubnout, kila jdou pomalu dolů, případně se i nějaký ten sval objeví, pokud se dáme na cvičení, ale stále to není ono. Za naši námahu jsme oceněni nepěkně povislou kůží, strhanými rysy v obličeji, vráskami, nezdravě vyhlížejícími vlasy a nehty, které se lámou a třepí. Tu nás zabolí kolena, jindy píchá v lokti a o zádech ani nemluvě?

Kdo by řekl, že trvale odstranit z jídelníčku tučná masa, tlačenky, ovary, žužu bonbóny, želé z kolagenu a podobné nezdravosti, může mít až tak markantní následky? Zopakujme si ale: kolagen je bílkovina, která tvoří 70 % naší kůže, 10 % naší celkové hmotnosti a 25 - 30 % hmotnosti všech našich bílkovin. A  s přibývajícím věkem se schopnost těla vyrábět samo kolagen snižuje. Je jen logické, že se jeho nedostatek začne někde projevovat. A tak, ač se snažíme vypadat co nejlépe, navenek působíme unaveně, povadle a nezdravě.

Přitom nic z toho není nutné, protože kolagen jde tělu dodat i jinou cestou než tučným masem. Každý, kdo se rozhodne žít zdravě a eliminovat příjem potravin bohatých na kolagen, měl by myslet i na zadní vrátka, to znamená na způsob, jak tělu dodat látky jemu vlastní a nezbytné. Pokud se rozhodneme občas upéct bůček a řádně si na něm pochutnat, fajn, pokud se ale chystáme hubnout výrazně a taková jídla ze svého jídelníčku na dlouhou dobu úplně vyřadit, měli bychom se podívat po možnostech, jak na to.

A nebo si přečíst tyto stránky, protože tady o kolagenu najdeme vše pěkně pohromadě. Třeba to, s jakými formami kolagenu se můžeme setkat.

Kolagen a stáří

Kolagen a stáří

Kolagen naše tělo vytváří jen do určitého věku. Neznamená to samozřejmě, že by ze dne na den tělo přestalo kolagen produkovat. Úbytek je pozvolný, tělo jeho tvorbu snižuje postupně v průběhu přibývajících let.

Například kolagen typu I, který je nejvíce zastoupen v rychle rostoucích tkáních, a díky němuž máme například v mládí krásně vypnutou pleť, naše tělo přirozeně vytváří jen do přibližně 35 let. Od tohoto věku začíná pokožka pomalu ztrácet svou pevnost, a to je chvíle, na kterou čekají výrobci kosmetických produktů. Všimněte si, že právě věk 35+ je pro mnohé kosmetické firmy jakousi zaklínací formulí. Věk, kdy "nutně musíte" používat krémy proti vráskám, kdy je "nezbytně nevyhnutelné" začít používat krémy na vrásky kolem očí a kdy je v koupelně "absolutně nepostradatelné" tělové mléko navracející pokožce ztracenou elasticitu.

Malinko jsme tento fakt nadzvedli, ale princip je zřejmý. Kolagenu v našem těle pomalu ubývá - nejen typu I, který ovlivňuje elasticitu kůže nebo šlach, ale i dalších typů, které jsou zastoupeny například v chrupavkách (kolagen typu II, IX, X, XI). Dalším mezníkem pro kosmetické a také farmaceutické firmy zabývající se kloubní výživou je věk 60 let. V tomto věku dochází k prudkému poklesu tvorby kolagenu v těle.

A tehdy jsou našemu tělu přirozené projevy stáříí: vrásky, povislá kůže, zhoršená kvalita vlasů a nehtů, bolavé klouby, hůře pohyblivé končetiny, ztuhlá a bolavá záda. To, co bylo dřív pevné a pružné je nyní křehké...

Lépe jsou na tom samozřejmě ti, kteří tělu kolagen dodávají pravidelně. Ovšem ne vždy je žádoucí pojídat tučné kůže, prorostlé maso, tlačenky, aspiky, chroupat zvířecí chrupavky nebo se přecpávat želatinovými bonbony. Dnešní doba naštěstí dokáže nepříjemné projevy stárnutí způsobené nedostatkem kolagenu mírnit a zpomalovat.

Kolagen a stáří
ROSENPHARMA BLOG
Kolagen a stáří

Kolagen a těhotenství

Kolagen a stáří

Těhotenství je jedno z nejkrásnějších období života ženy. Je plná síly a očekávání, vypadá zdravě a celkově zkrásní. Těší se na příchod svého dítěte, chystá mu vše, co bude potřebovat, povídá si s ním, zpívá mu a užívá si chvíle těšení na malého tvorečka, který domů brzy přibude.

A také se většinou snaží jíst zdravě a plnohodnotně, aby její dosud nenarozené miminko dostávalo jen to nejlepší. Ženský organizmus totiž v době těhotenství zcela promění své priority. To důležité jde vždy nejprve k plodu, teprve až se zbytkem hospodaří tělo matky. Ženy, které si toto včas uvědomí, mají vyhráno.Miminko má ke svému vývoji vše, co potřebuje a nestrádá ani matka, což je na její kondici patrné.

Maminky většinou vědí, které vitaminy a látky jsou pro ně v těhotenství důležité, protože je dostanou doporučené v těhotenské poradně. Málokdy se ale lékaři zmiňují o kolagenu a jeho ohromně důležité roli při zrodu nového života. Kolagen je jednou ze základních stavebních látek a pro správný vývoj plodu je opravdu nezbytný. Pokud ho maminka nepřijímá přirozenou cestou, tedy v prorostlém mase, kůžích, tlačence nebo v aspiku, připravuje tělo o velice důležitou bílkovinu. Jestliže se stravuje jednostranně nebo nevyváženě, může nastat velký problém. Týká se to hlavně matek vegetariánek. V tomto případě je skutečně velkým hazardem nezajistit tělu jiný zdroj kolagenu.

V embryonálním vývoji a u malých dětí hraje velkou roli kolagen typu III, tedy kolagen obsažený v rychle rostoucích tkáních (mj. je obsažen i v kůži a umožňuje počáteční rychlé hojení ran). Později ho nahrazuje kolagen typu I, nejrozšířenější typ kolagenu, který obsahují šlachy, kosti, zuby i pokožka.

Rozhodne-li se žena v těhotenství užívat kolagen, v první řadě by se měla přesvědčit, zda se jedná o čistý kolagen v rozpustné formě, tedy hydrolyzovaný, jejž tělo dokáže kompletně zužitkovat. Zároveň je vhodné, aby přípravek obsahoval zároveň kolagen typu I a II, tedy nejen kolagen zastoupený v kostech, zubech, šlachách a kůži, ale také v chrupavkách. Nejnovější řady hydrolyzovaného kolagenu bývají také obohacené o vitamin C, který je při novotvorbě kolagenu nezbytný a není tak třeba myslet na to, aby člověk spolu s kolagenovými tabletami přijímal i dostatek "céčka".

V dnešní době, kdy je trendem odsunout těhotenství na pozdější dobu, a kdy ženy rodí své děti až po třicítce a mnohem později, kdy přirozená tvorba kolagenu v našem těle klesá, je otázka příjmu kolagenu více než aktuální.

Těhotenství je nádherný stav, zvláště tehdy, když má žena jistotu, že jejímu zatím nenarozenému dítěti vůbec nic nechybí a také její tělo má vše, co potřebuje. Těhotná žena je krásná sama o sobě, ale kolagen jí pomůže, aby krásná zůstala i celé mateřství.

ROSENPHARMA BLOG

Kolagen a vegetariánství

Kolagen a vegetariánství

Kdokoli z nás se může svobodně rozhodnout, zda bude nebo nebude jíst maso. O tom žádná. Jen je třeba vzít v úvahu, že tělo by samo od sebe stravu bez masa nikdy nezvolilo.

Člověk je od přírody všežravec, a tak velkou část z přirozených složek potravy dokáže nějakým způsobem zužitkovat. Dokonce i kůže, chrupavky nebo tlusté maso, ať to může zní vegetariánům jakkoli nevábně.

Nedodáváme-li dlouhodobě našemu organizmu tu složku potravy, kterou nutně potřebuje, začne nám dávat signály, že je něco v nepořádku. V případě nedostatečného přísunu kolagenu se zhorší kvalita kůže, vlasů a nehtů. V horším případě i zubů. Tyto signály jsou natolik markantní, že si jich nelze nevšimnout. Strhané rysy v obličeji a pleť bez jasu rozhodně nesvědčí o zdravém způsobu života, spíš naopak. Není moudré podceňovat příznaky, jejichž konečný důsledek by mohl být devastující i pro celý pohybový aparát.

Na poplach je třeba bít zvláště ve chvíli, kdy žena vegetariánka otěhotní. Nedostatek kolagenu ve stravě ohrožuje jak zdravý vývoj plodu, tak celkovou kondici matky, jejíž tělo funguje jako zásobárna stavebních látek pro vznik nového života. O této problematice si podrobněji povídáme v rubrice Kolagen a těhotenství.

Duchovní přesvědčení je jedna věc, potřeby těla druhá. Moderní doba člověku jeho svobodnou volbu nejíst maso neskutečně usnadnila. S rozvojem vědy a schopnosti hydrolyzovat kolagen je možné dopřát tělu to, co potřebuje, aniž by bylo nutné slevovat ze svého přesvědčení. Hydrolyzovaný kolagen dokáže tělo beze zbytku využít, jen je třeba zajistit i trvalý přísun vitaminu C. A s tím nikdo z vegetariánů nemá problém.

Není důvod, proč by se naše přesvědčení o duchovní kráse nemělo projevit i krásou fyzickou - tedy perfektní kondicí kůže, vlasů, nehtů, zubů i pohybového aparátu.

Kolagen a vegetariánství

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies