Skip to main content

Obyčejná vyrážka, mávneme někdy rukou nad nepříjemně svědivými pupínky v domnění, že brzy zmizí. Ona ale nejenže nemizí, ale je otravná a nutí nás neustále myslet na to, jak moc se nám chce postižená místa škrábat.

Kopřivka je zánětlivé onemocnění kůže, které nás dokáže nepříjemně potrápit. Při její akutní formě se pupínky objevují zcela náhle a začnou silně svědit, případně pálit. Ustupují do několika hodin, ale dokáží přetrvávat i několik dní. Touto formou trpí nejčastěji děti. Kopřivku může způsobit konzumace dráždivých potravin, poštípání hmyzem, pobyt v horku, pocení, mohou ji vyprovokovat také sluneční paprsky nebo naopak mráz.

Chronická forma trápí hlavně dospělé. Pravidelně se vrací a její léčba je zdlouhavá. A vždy je třeba nejprve určit její příčinu. To znamená v první řadě navštívit odborného lékaře.

Mít v lékárničce antihistaminika se vyplatí


Náš mnohdy hektický a stresující způsob života, nezdravé stravování i pobyt v prašných městech jsou bohužel živnou půdou tohoto onemocnění. Stejně jako pro další alergie a onemocnění kůže – ekzém, lupénku, akné. Není tak divu, že kožními alergickými reakcemi trpí údajně více než 20 % naší populace.

První pomoc při akutní kopřivce je snadno dosažitelná. Co na kopřivku? Mnohá antihistaminika jsou volně prodejná ať už ve formě tablet, kapek či gelů. Zvláště ta ve formě gelů by měla by být běžnou součástí našich lékárniček. Při lokální aplikaci rychle podráždění kůže zklidňují, příjemně chladí a ulevují od dráždivého svědění či pálení. Jsou vhodné pro dospělé i malé děti a jejich výhodou je většinou praktické balení, které můžete mít s sebou i na výletech do přírody, případně při sportu.

Lze se spoléhat na babské rady?


Pokud právě nemáte po ruce antihistaminika, můžete zkusit některou z rad našich babiček: ledový obklad, potírání postižených míst gelem z rostliny aloe vera a dokonce by prý měl ulevovat i obklad ze studeného mléka. Ať již pomáhají nebo ne, pro pobyt venku je stejně vhodnější přibalit do batůžku tubu s gelem.
RosenPharma Blog

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies