Skip to main content

Údajně každý třetí člověk u nás trpí nějakou formou alergie. Nejčastějším typem jsou alergie pylové s projevy, jakými je zduření nosní sliznice, zarudnutí očí, kýchání, dušnost, někdy dokonce astmatický záchvat. V těsném závěsu za nimi se drží kožní alergické projevy, tedy kopřivka, ekzém, alergie na poštípání hmyzem a další vyrážky způsobené přehnanou reakcí organizmu na nějaký alergen.

Co je to alergie?


Alergií nazýváme stav, kdy imunitní systém v našem organizmu přehnaně zareaguje na podnět, jemuž byl vystaven. Při alergické reakci se do těla ve velkém množství vyplaví hormon a neurotransmiter zvaný histamin, který produkují zejména bílé krvinky a nervové buňky. Naše tělo na vyplavení histaminu reaguje neprodleně – od kožních projevů, jakými je například kopřivka, přes již zmiňované zduření sliznic a tzv. sennou rýmu, dušnost či zarudnutí očí až po anafylaktický šok, který může ve svém nejhorším projevu dokonce způsobit smrt.

Léky na alergii


Léky na potlačení alergické reakce způsobené vyplavením histaminu nazýváme obecně antihistaminika. Ta sice nezabrání vyplavení histaminu do těla, ale dokáží oslabit nebo dokonce zcela potlačit jeho účinky.

První antihistaminika byla objevena ve 30. letech 20. století v Paříži a v lékařství se běžně používají od 40. let. V posledních letech spolu s nárůstem alergií stoupá výrazně i spotřeba léků a léčivých přípravků obsahujících antihistaminika. Účinnými látkami v nich přitom bývají nejčastěji dimetinden, levocetirizin-dihyrochlorid, cetirizin, bisuleptin, klemastin, prometazin, loratandin.

Antihistaminika se vyrábějí ve formě tablet, kapek, sprejů injekcí či gelů. Celá řada těchto přípravků je na trhu prodejná volně bez lékařského předpisu. Vždy je však dobré poradit se o jejich užívání se svým lékařem, případně lékárníkem. Zvláště, pokud trvale užíváte nějaké léky.

Obecně platí, že sami si ordinujeme antihistaminika pouze na akutní alergické projevy, které netrvají déle než tři dny. Delší alergické projevy je vždy třeba konzultovat s lékařem.

RosenPharma Blog

Kopřivka, vyrážka, bodnutí hmyzem, spálení sluncem


Na takové kožní alergické projevy je vhodnější přednostně používat gely s antihistaminikem. Velice rychle potlačují projevy alergické reakce, jakými jsou svědění a pálení. Lze je používat několikrát denně, jsou vhodné pro děti i dospělé a na rozdíl od tablet nezpůsobují ospalost.

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies