Skip to main content

Co jsou minerální látky

Přestože minerální látky nemají žádnou energetickou hodnotu, jsou pro fungování lidského těla naprosto nezbytné. Mají totiž klíčový vliv na biochemické procesy celého lidského organismu.

Jsou důležité nejen pro růst a tvorbu tkání a pro látkovou přeměnu, ale přispívají i k optimálnímu fungování nervů a svalů. Jsou stavebními prvky kostí a zubů a jsou důležité pro udržení správné hladiny testosteronu a reprodukční funkce. Rovněž mají pozitivní vliv na činnost srdce, na fungování zažívacího ústrojí a působí jako prevence proti civilizačním onemocněním.

Právě proto by měly být důležitou složkou výživy. Tělo si je totiž nedokáže vyrobit samo.

RosenPharma Blog

Nejdůležitější minerály a kde je najdete

Mezi nejdůležitější minerální látky řadíme vápník, železo, draslík, zinek, hořčík, jód, sodík, selen a železo.

Dostatek minerálů zajistí tělu pestrá a vyvážená strava, jejíž hlavní složkou jsou průmyslově nezpracované potraviny. A to zejména ovoce, zelenina, luštěniny, kvalitní libové maso, ryby a kysané mléčné produkty.

Které minerály nejčastěji chybí

Uvádí se, že nejčastějšími minerály, které lidem chybí, jsou draslík, vápník a hořčík. Draslík a hořčík se vyskytují hlavně v surovinách, které mají rostlinný původ. Jedná se například o zeleninu, ovoce či luštěniny.

Naopak vhodným zdrojem vápníku jsou mléko, tvrdé sýry, jogurt, tvaroh a kysané výrobky. Výše jmenované minerály je možné doplnit i prostřednictvím konzumace minerálních vod.

Příznaky nedostatku minerálních látek

Nedostatek minerálů v lidském těle se projevuje zejména oslabenou imunitou, únavou, potížemi s pamětí, křečemi, bušením srdce, zvýšenou lámavostí nehtů, bolestmi hlavy, ekzémem a kožními problémy, špatnou kvalitou vlasů či jejich vypadáváním. Nedostatek minerálů může mít za vinu nejen lehké obtíže, ale i závažné zdravotní problémy. A to jak fyzické, tak psychické. Lidé s nízkou hladinou minerálů mohou trpět depresemi, úzkostmi, podrážděností, apatií či přílišnou vzrušivostí.

Kdy využít doplňky stravy s minerály

Na prvním místě, jak zajistit tělu dostatek minerálů, určitě stojí pestrá a vyvážená strava s co nejvyšším podílem průmyslově nezpracovaných potravin. V případě, že ji není možné z jakéhokoliv důvodu zajistit, tak se doporučuje využít vhodné doplňky stravy. Týká se to zejména lidí, kteří z nějakého důvodu vyřazují ze svého jídelníčku různé skupiny potravin jako maso, mléko či obiloviny.

Doplňky stravy v podobě minerálních látek jsou také doporučovány při držení redukční diety, kdy lidé kvůli nízkému energetickému příjmu nemusí být schopni dodat tělu potřebné množství minerálů.

Minerální látky je potřeba doplňovat i při sportu nebo při zvýšené fyzické aktivitě, protože obojí klade na lidský organismus velké nároky. Dostatek minerálů zajistí lepší výkonnost a rychlejší regeneraci svalů.

  • Zinek – šumivé tablety přispívají k udržení normálního stavu kostí, nehtů, vlasů a pokožky, k normální plodnosti a reprodukci, k udržení normálního stavu zraku i k udržení normální hladiny testosteronu v krvi.
  • Železo – šumivé tablety pomáhají ke snížení míry únavy a vyčerpání, k normální funkci imunitního systému, k normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu a ke správnému přenosu kyslíku v těle.
  • Magnesium má pozitivní vliv na činnost svalů, stav kostí i psychickou odolnost.
  • Calcium, Magnesium, Zinek – šumivé tablety přispívají kromě výše uvedeného i k udržení normálního stavu kostí a zubů.
  • Vhodnou alternativou již zmíněných doplňků stravy je Multivitamin s minerály, který představuje komplexní zdroj vitaminů s minerály. Jedna tableta denně zajistí vyváženou kombinaci třinácti nejdůležitějších vitaminů a devíti nejdůležitějších minerálů.

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies