Skip to main content

Vitamin C je jedním z nejdůležitějších vitamínů, který hraje klíčovou roli v mnoha aspektech lidského zdraví. V tomto článku se dozvíte, co je vitamin C, jaký má pozitivní vliv na lidský organismus, kde jej lidské tělo získává a jaké jsou jeho zdroje ve stravě a doplňcích stravy. Zaměříme se také na rutin, důležitou složku vitaminu C.

Co je vitamin C

Vitamin C, známý také jako kyselina askorbová, je vodou rozpustný vitamín a silný antioxidant, který se podílí na mnoha tělesných funkcích. Jeho hlavním úkolem je podpora imunitního systému, kde chrání buňky před škodlivými účinky volných radikálů, které vznikají při stresu nebo zánětu. Vitamin C rovněž přispívá k tvorbě kolagenu, který je důležitý pro zdraví kůže, kloubů a kostí.

RosenPharma Blog

Pozitivní vliv vitaminu C na lidský organismus

Vitamin C má mnoho pozitivních účinků na lidský organismus. Mezi jeho klíčové výhody patří:

  • Posilování imunitního systému: Vitamin C pomáhá tělu bojovat proti infekcím a zánětům, podporuje produkci bílých krvinek a zvyšuje hladiny protilátek.
  • Podpora tvorby kolagenu: Kolagen je základní stavební složkou kůže, kostí, svalů a šlach. Vitamin C je nezbytný pro syntézu kolagenu, což vede k pevnější a zdravější kůži, silnějším kloubům a kostem.
  • Zlepšení železného metabolismu: Vitamin C zvyšuje vstřebávání železa z rostlinných zdrojů, což může pomoci předcházet anémii z nedostatku železa.
  • Antioxidant: Vitamin C chrání buňky před škodlivým účinkem volných radikálů, které mohou způsobovat stárnutí a degenerativní onemocnění.

Kde jej lidské tělo získává

Lidské tělo nemůže samo syntetizovat vitamin C, a proto je nutné jej získávat prostřednictvím stravy nebo doplňků stravy. Vitamin C se vyskytuje především v čerstvém ovoci a zelenině. Některé z nejbohatších zdrojů vitaminu C zahrnují:

  • Citrusové plody: Pomeranče, grepfruity, citrony a limetky jsou bohaté na vitamin C a další antioxidanty.
  • Jahody, maliny a jiné lesní plody: Tyto plody jsou bohaté na vitamin C a flavonoidy, které podporují zdraví cév a imunitního systému.
  • Kiwi: Toto malé zelené ovoce obsahuje více vitaminu C než pomeranč a je také bohaté na vitaminy A a E.
  • Papriky: Červené, žluté a zelené papriky jsou výjimečně bohaté na vitamin C, stejně jako na vitaminy A, E a K.
  • Brokolice, květák a jiná křížová zelenina: Tyto zeleniny jsou vynikající zdroje vitaminu C, stejně jako vitamínů K a A, vápníku a železa.
  • Špenát, kapusta a jiné tmavě zelené listové zeleniny: Tyto zeleniny obsahují velké množství vitaminu C, vitamínů skupiny B, železa, vápníku a vlákniny.
  • Rajčata: Čerstvá rajčata, stejně jako zpracované rajčatové výrobky, jako je rajčatový protlak či kečup, jsou dobrým zdrojem vitaminu C a lycopenu, který má také silné antioxidantní vlastnosti.
  • Tropické ovoce: Mango, papája, guava a ananas obsahují velké množství vitaminu C a jiných důležitých živin, jako jsou vitaminy A a E, draslík a vláknina.
  • Brusinky, rybíz a jiné bobulovité plody: Tyto malé bobule jsou bohaté na vitamin C a mají také silné antioxidantní a protizánětlivé vlastnosti.

Je důležité jíst pestrou stravu, která zahrnuje dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, aby se zajistil dostatečný přísun vitaminu C. Vařením a tepelnou úpravou může dojít ke ztrátě některých živin, včetně vitaminu C, proto je vhodné konzumovat čerstvé ovoce a zeleninu v syrovém stavu nebo je vařit na mírném ohni a po co nejkratší dobu, aby se minimalizovala ztráta živin.

Kromě toho je důležité si uvědomit, že vitamin C je vodou rozpustný vitamín, což znamená, že se snadno rozpouští ve vodě. Při vaření ovoce a zeleniny ve vodě může dojít k úniku vitaminu C do vařící vody. Aby se zachovalo co nejvíce vitaminu C, je lepší použít metody tepelné úpravy, které nevyžadují velké množství vody, jako je dušení, grilování nebo sautování.

Pro ty, kteří mají omezený přístup k čerstvému ovoci a zelenině, mohou být zmrazené ovoce a zelenina dobrým zdrojem vitaminu C, protože zmrazení zpravidla zachovává většinu živin.

A konečně, pokud zjistíte, že nemůžete získat dostatečné množství vitaminu C ze stravy, můžete zvážit doplňky stravy. Při výběru doplňku vitaminu C je důležité zvolit produkt od renomovaného výrobce a dodržovat doporučené dávkování. 

Vitamin C v doplňcích stravy

Pro ty, kteří mají potíže se získáváním dostatečného množství vitaminu C ze stravy, mohou být doplňky stravy užitečné. Vitamin C je k dispozici v různých formách, včetně tablet, kapslí, prášků a žvýkaček. Při výběru doplňku vitaminu C je důležité zvolit produkt od renomovaného výrobce a dodržovat doporučené dávkování.

Co je rutin a jaká je jeho funkce?

Rutin, nebo také vitamin P, je bioflavonoid, který se často nachází spolu s vitaminem C v potravinách a doplňcích. Rutin má antioxidantní vlastnosti a mimo jiné zlepšuje vstřebávání vitaminu C v těle. Společně tvoří silný tandem pro podporu imunitního systému a celkového zdraví.

Čím rutin příspívá lidskému organismu?

  • Posilování cévního systému: Rutin pomáhá zpevňovat a chránit cévy, což snižuje riziko křečových žil, křehkých kapilár a hemoroidů.
  • Podpora zdraví srdce: Díky svým protizánětlivým a antioxidantním vlastnostem může rutin snižovat riziko srdečních onemocnění a aterosklerózy.
  • Synergie s vitaminem C: Rutin pracuje synergicky s vitaminem C, zvyšuje jeho biologickou dostupnost v těle a podporuje zdraví kůže, kostí a kloubů.
  • Protizánětlivé účinky: Rutin má protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci zmírnit příznaky některých zánětlivých onemocnění, jako je revmatoidní artritida.
  • Antioxidantní působení: Rutin chrání buňky před poškozením volnými radikály, což může pomoci snížit riziko chronických onemocnění a předčasného stárnutí.

Kombinace vitaminu C a rutinu v našich produktech

Pro ty, kdo hledají nejlepší možné kombinace vitamínů pro podporu svého zdraví, máme k v nabídce kombinace vitaminu C a rutinu a to ve formě dražé a tablet.

A skvělá zpráva na konec! Ke každé objednávce v e-shopu přidáváme jako dárek zdarma balení Askorbová RUTIN v hodnotě 56 Kč.

Vlastník autorských práv: RosenPharma, a.s. ©
Zásady zpracování osobních údajů | Prohlášení o používání cookies